Beantwoording schriftelijke vragen van PvdA door College van burgemeester en wethouders van Utrecht inzake meldpunt goed verhuurderschap
BEANTWOORDING SCHRIFTELIJKE RAADSVRAGEN 2023, NUMMER 86
Datum 16 mei 2023
Van College B&W Behandeld door L.M. Wittkämper Doorkiesnummer 14030 E-mailadres lianne.wittkamper@utrecht.nl
Kenmerk 11198480
Beleidsveld Wonen en Volkshuisvesting
Geachte leden van de raad,
Hierbij ontvangt u de beantwoording van de schriftelijke raadsvragen jaargang 2023 nummer 86 van Rick van der Zweth (PvdA) van 21 april 2023 over Goed verhuurderschap en de verhuurvergunning. De gestelde vragen zijn onderaan bijgevoegd.
Vraag 1
Kan het college toezeggen om komende periode voldoende data te verzamelen via het meldpunt om de gebiedsgerichte aanpak te onderbouwen en sowieso toe te werken naar het introduceren van de verhuurdersvergunning deze raadsperiode?
Antwoord 1
Het invoeren van een verhuurvergunning biedt op basis van de huidige inzichten van de nieuwe wet naar ons idee geen toegevoegde waarde. Zie ook de raadsbrief hierover die op 15 maart 2023 is verstuurd. Gezien het grote belang dat we hechten aan het verbeteren van de positie van huurders in Utrecht, zullen we de landelijke ontwikkelingen en voortschrijdende inzichten nauwgezet blijven volgen en de raad hierover informeren, zodat bij verwachte meerwaarde wel de verhuurvergunning kan worden geïmplementeerd. Wij kunnen toezeggen om vanaf lancering van het Meldpunt ‘klacht over huren’ te starten met dataverzameling op basis van binnenkomende meldingen bij het meldpunt. Deze data vormen een onderdeel van de benodigde data om uiteindelijk de noodzaak van een gebiedsgerichte verhuurvergunning te onderzoeken en onderbouwen. Naar verwachting is het noodzakelijk om voor de onderbouwing over minimaal één jaar data te beschikken. Echter, dit is afhankelijk van de data die in één jaar kan worden verzameld. Op basis van de opgebouwde data en de eventuele verwachte meerwaarde van de verhuurvergunning, brengen we in Q4 2024 een advies uit over het invoeren van een gebiedsgerichte verhuurvergunning.
Vraag 2 Het is begrijpelijk dat een langere periode hiervoor nodig is, kan het college de tijdslijnen schetsen van bovenstaande en wanneer de verhuurdersvergunning is te verwachten?
Antwoord 2 Zie antwoord op vraag 1. Het meldpunt start op 1 juli 2023, dus vanaf juli 2024 kan op z’n vroegst gestart worden met de onderbouwing. Dit is echter afhankelijk van de data die in één jaar tijd kan worden verzameld. Na beoordeling van de verzamelde data zullen we uw raad in Q4 2024 informeren over de mogelijkheid om een gebiedsgerichte verhuurvergunning zorgvuldig te onderbouwen. Op basis van de tot dan toe verzamelde data en de eventuele verwachte meerwaarde van de 2 verhuurvergunning zou in 2025 of 2026 voor het eerste gebied de verhuurvergunning geïntroduceerd kunnen worden.
Vraag 3
Kan het college schetsen hoe het meldpunt nadrukkelijker onder de aandacht gebracht gaat worden van huurders om te zorgen dat de Wet Goed verhuurderschap ook echt impact heeft voor huurders?
Antwoord 3
Momenteel zijn we een communicatiestrategie aan het opzetten om zowel huurders als verhuurders te wijzen op de Wet goed verhuurderschap en de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Onderdeel daarvan is het onder de aandacht brengen van het meldpunt waar huurders terecht kunnen met vragen of klachten. De gemeentelijke website is de basis waar we andere stakeholders en media naartoe verwijzen. Ook is het per 1 juli 2023 een wettelijke verplichting van de verhuurder om de huurder schriftelijk te informeren over de contactgegevens van het gemeentelijk meldpunt. In 2022 hebben we met de campagne Normale huur samen met Vidius en het Huurteam Utrecht aandacht besteed aan huurrechten en -plichten. Deze campagne was gericht op studenten en bestond uit sociale media berichten en een campagnewebsite (www.normalehuur.nl). We zijn momenteel met deze partners in gesprek over een mogelijke vervolgcampagne in het najaar van 2023, waarbij we ook de Wet goed verhuurderschap en het meldpunt onder de aandacht willen brengen.
Vraag 4
Kan het college toezeggen dat het budget dat is gereserveerd in de Programmabegroting voor de verhuurdersvergunning ook op korte termijn - als er geen lokale vergunning is - enkel wordt besteed aan het handhaven op wonen (betaalbaarheid, duurzaamheid, onderhoud)?
Antwoord 4
Het budget dat in de Programmabegroting is gereserveerd voor de verhuurvergunning is onderdeel van het Programma Bescherming Bestaande Woningvoorraad. Bij het opstellen van het huidige coalitieakkoord was de wet nog niet klaar en werd ervan uitgegaan dat er een verhuurvergunning zou moeten worden ingesteld om huurders beter te beschermen. Nu de exacte wettekst bekend is, blijkt dat er geen aparte vergunning ingevoerd hoeft te worden aangezien de algemene regels volstaan. Het budget in de Programmabegroting voor de verhuurvergunning wordt daarom specifiek besteed aan de implementatie van de Wet goed verhuurderschap (waaronder de inrichting van het meldpunt en de communicatie), handhaving van de algemene regels op grond van de Wet goed verhuurderschap en de dataverzameling. De onderwerpen waarover gemeld kan worden bij het meldpunt zijn omvangrijk. Dat maakt het lastig om in te schatten hoeveel meldingen er komen en wat de uitvoering van de bijbehorende werkzaamheden gaat kosten. Wij monitoren de beschikbare en benodigde kosten en we rapporteren daarover aan de raad in het Handhavingsverslag. Afwijkingen of opvallendheden voor het budget worden meegenomen in het traject rondom de Voorjaarsnota.
Hoogachtend,
Burgemeester en wethouders van Utrecht,
Schriftelijke vragen Goed verhuurderschap en de verhuurdersvergunning 20 april 2023
Vragen:
Enkele weken geleden ontvingen wij de raadsbrief Wetsvoorstel Goed verhuurderschap. Dit gaat over de landelijke ontwikkelingen waardoor het eindelijk mogelijk wordt om o.a. betaalbare huur af te dwingen. Na jaren exorbitante huurprijsstijgingen is dit broodnodig. In diezelfde brief wordt ook vermeld dat er geen lokale verhuurdersvergunning wordt ingevoerd. Dit wijkt af van het coalitieakkoord en de gereserveerde budgetten hiervoor in de Programmabegroting. De redenatie is dat handhaven op het bouwbesluit en onderhoud mogelijk wordt via het meldpunt. Het puntenstelsel voor betaalbare huur wordt via de algemene regels generiek toepasbaar waardoor er geen vergunning nodig is. Bovendien mist de gemeente momenteel de data om gebiedsgericht te kunnen onderbouwen waarom een verhuurdersvergunning nodig is. Het meldpunt gaat helpen om deze data te verzamelen maar in de brief wordt in het midden gelaten of de verhuurdersvergunning er wel gaat komen als er voldoende data is.
Onze fractie snapt deze afweging op dit moment maar een verhuurdersvergunning blijft nodig. De kans is groot dat de Rijksoverheid later de verhuurdersvergunning verder aankleedt waardoor er op meer manieren op goed, betaalbaar en duurzaam wonen gestuurd kan worden. Het is nodig dat Utrecht dan de verhuurdersvergunning heeft staan. Wij hebben daarom hierover de volgende vragen.
1. Kan het college toezeggen om komende periode voldoende data te verzamelen via het meldpunt om de gebiedsgerichte aanpak te onderbouwen en sowieso toe te werken naar het introduceren van de verhuurdersvergunning deze raadsperiode?
2. Het is begrijpelijk dat een langere periode hiervoor nodig is, kan het college de tijdslijnen schetsen van bovenstaande en wanneer de verhuurdersvergunning is te verwachten?
3. Kan het college schetsen hoe het meldpunt nadrukkelijker onder de aandacht gebracht gaat worden van huurders om te zorgen dat de Wet Goed verhuurderschap ook echt impact heeft voor huurders?
4. Kan het college toezeggen dat het budget dat is gereserveerd in de Programmabegroting voor de verhuurdersvergunning ook op korte termijn - als er geen lokale vergunning is - enkel wordt besteed aan het handhaven op wonen (betaalbaarheid, duurzaamheid, onderhoud)?
Gesteld door: Rick van der Zweth, PvdA
Reacties
Een reactie posten
Heeft u vragen over de Wet goed verhuurderschap?