Wet goed verhuurderschap
Wet goed verhuurderschap: https://www.vandenbrink.nl/nl/nieuws/wet-goed-verhuurderschap/646dc4fa76e50e8c2f8ca362
Er zijn en komen veel nieuwe regels voor de verhuur van woningen. Veel verhuurders zijn het overzicht kwijt. 1 juli staat al voor de deur en op deze datum gaat de wet goed verhuurderschap in.
Wat houdt dit concreet in voor verhuurders van zelfstandige woningen?
Allereerst geldt deze wet niet alleen voor verhuurders, maar ook voor de bemiddelaars.
Ik bespreek een aantal belangrijke punten uit deze wet in dit artikel. De nieuwe wet, bestaande uit 9 hoofdstukken en 29 artikelen zegt het volgende:
Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen.
Hier worden een aantal definities gegeven. 2 vallen direct op: woondiscriminatie en verhuurverordening. Hier kom ik op terug. Sommige dingen veranderen niet veel ten opzichte van wat we al deden in de praktijk. Wat wel een groot verschil is, is dat de gemeente veel meer bevoegdheid krijgt om te controleren en te handhaven.
Hoofdstuk 2 Goed verhuurderschap bevorderen.
Een heldere en transparante selectieprocedure, je moet dus aangeven hoe je de huurder kiest. Hierbij moeten objectieve selectiecriteria gebruikt worden. Om discriminatie tegen te gaan. Dit moet je bij de woningadvertentie al kenbaar maken en iedereen moet deze schriftelijk vastgelegde werkwijze kunnen inzien.
Als er een keuze is gemaakt voor een huurder, moeten de afgewezen kandidaten een gemotiveerde reactie krijgen waarom zij het niet geworden zijn.
Er mag maximaal 2 maanden borg gerekend worden. Na einde huur, moet deze borg sneller worden terugbetaald. Uiterlijk 14 dagen als er niets meer verrekend hoeft te worden en uiterlijk 30 dagen indien er wel iets verrekend moet worden.
Intimidatie van woningzoekenden wordt met deze wet bestreden.
De huurovereenkomst moet schriftelijk vastgelegd worden. Overigens veranderd er niets aan de manier waarop de huurovereenkomst tot stand komt, dit blijft vormvrij en kan dus ook mondeling zijn. In de praktijk werd al een huurovereenkomst gemaakt, maar dit is nu ook verplicht.
De huurder moet schriftelijk geïnformeerd worden over de volgende punten, dit kan ook opgenomen worden in de huurovereenkomst:
Rechten en plichten van de huurder, bijvoorbeeld om naar de Huurcommissie te stappen. Deze regels gelden ook bij huurders na een overgangstermijn van een jaar bij bestaande huurovereenkomsten, gesloten voor 1-7-2023, bij expats geldt een kortere termijn van 3 maanden en moet dit in een taal die hij/zij begrijpt;
De hoogte van de waarborgsom en de wijze van terugbetaling. Als er iets wordt verrekend, wordt de huurder hierover schriftelijk geïnformeerd en worden alle kostenspecificaties meegestuurd;
De hoogte van het voorschotbedrag van de servicekosten, bijvoorbeeld voorschot stookkosten;
Contactgegevens van het meldpunt van de gemeente waar huurders ongewenst verhuurgedrag kunnen melden;
Contactgegevens waar huurder terecht kan als er vragen of klachten zijn over het gehuurde, de beheerder van het gehuurde, dit kan ook de verhuurder zelf zijn.
Er mogen geen servicekosten in rekening gebracht worden, anders dan volgens de wet mag. Ook wordt er jaarlijks een volledige kostenspecificatie verstrekt.
Hoofdstuk 3 regelt het meldpunt bij de gemeente waar huurders ongewenst verhuurgedrag kunnen melden.
Hoofdstuk 4 Verhuurvergunning
De gemeente kan een verhuurverordening opstellen waarin extra regels worden opgelegd.
De gemeente kan gebieden aanwijzen waar je als verhuurder een vergunning nodig hebt om te kunnen verhuren, dit kan alleen als het in dit gebied noodzakelijk en geschikt is voor het behoud van de leefbaarheid;
Aan de verlening van de vergunning kunnen slechts een aantal voorwaarden worden gesteld:
De wijze waarom verhuurder moet bewijzen dat hij zich houdt aan de regels van goed verhuurderschap.
De maximale huurprijs en maximale huurverhoging (uit de toelichting lijkt dit alleen te gelden bij gereguleerde zelfstandige woonruimte);
Een verplicht onderhoudsplan van onderhouds- en herstelwerkzaamheden aan en verniewingen van het gebouw over de komende 5 jaren. Ook moeten de kosten hiervoor genoemd worden en een schatting van de benodigde jaarlijkse reservering voor andere dan de gewone jaarlijkse kosten na de periode waarop het onderhoudsplan betrekking heeft. Dit lijkt vergelijkbaar met het meerjarenonderhoudsplan wat vaak gebruikt wordt door de VvE.
De gemeente kan deze vergunning bijvoorbeeld intrekken als er binnen 4 jaar 2x een boete is opgelegd.
Indien er een verhuurverordening in wordt gevoerd, geldt deze direct voor nieuwe huurovereenkomsten, voor bestaande huurovereenkomsten geldt de vergunningplicht niet eerder dan 6 maanden na invoering van de verhuurverordening.
Hoofdstuk 5 Inbeheername
De gemeente kan het beheer overnemen van een woning indien er toch verhuurd wordt zonder vergunning of als de verhuurder 2x in 4 jaar tijd een boete heeft gehad i.v.m. het niet nakomen van deze wet. De kosten hiervoor zijn voor rekening verhuurder.
Hoofdstuk 6 Handhaving en toezicht
Burgemeester en wethouders kunnen een bestuurlijke boete opleggen.
De eerste boete is momenteel maximaal ca. € 16.750,-.
Een vervolgboete is maximaal ca. € 90.000,- en wordt opgelegd indien binnen 4 jaar een tweede overtreding is. Overigens wordt deze hogere boete bij een eerste overtreding ook opgelegd bij ernstigere overtredingen zoals het verhuren zonder vergunning of toch beheer voeren als het beheer is overgenomen door de gemeente. Er worden maximale bedragen toegekend aan verschillende overtredingen in dit wetsartikel.
Ook kan de boete openbaar gemaakt worden bij een tweede overtreding, snel naar de rechter stappen kan dit mogelijk tegenhouden.
Hoofdstuk 7 gaat over wijziging van andere wetten, hoofdstuk 8 over overgangsbepalingen en hoofdstuk 9 zijn de slotbepalingen. De belangrijkste punten zijn al benoemd, deze hoofdstukken worden hier verder niet toegelicht. In de slotbepalingen wordt nog wel benoemd dat Onze Minister binnen 3 jaar een verslag zal geven aan de Staten-Generaal over de doeltreffendheid en de effecten van deze wet in de praktijk.
Reacties
Een reactie posten
Heeft u vragen over de Wet goed verhuurderschap?