Wat verandert er per 1 juli 2023 in wet- en regelgeving voor gemeenten?

Wat verandert er per 1 juli 2023 in wet- en regelgeving voor gemeenten? Bepaalde besluiten moeten niet alleen fysiek, maar ook digitaal ter inzage worden gelegd. De aflosperiode van een gemeentelijk schuldhulptraject wordt korter en de wet om huurders beter te beschermen gaat in. Een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in wetten en regels.

Wet goed verhuurderschap

Om huurders beter te beschermen treden een groot deel van de Wet goed verhuurderschap en het Besluit goed verhuurderschap op 1 juli in werking. Het geeft gemeenten meer mogelijkheden om huurders te beschermen tegen misstanden bij het verhuren van woon- of verblijfsruimten. Bijvoorbeeld door een verhuurvergunning te verplichten. De Eerste Kamer nam op 21 maart het voorstel aan.

Een aantal onderdelen van de wet gaat op 1 januari 2024 in. Zoals het meldpunt dat het college moet instellen waar klachten over ongewenst verhuurgedrag kunnen worden gemeld. Met daarbij de verplichting voor de verhuurder om aan de huurder de contactgegevens te verstrekken van het meldpunt van de gemeente waarin het gehuurde ligt.

Woondiscriminatie

Gemeenten kunnen een verhuurvergunning voor woon- of verblijfsruimten verplicht maken. De verhuurder, verhuurbemiddelaar of beheerder moet vanaf 1 juli verder onder meer een werkwijze hanteren die gericht is op voorkoming van woondiscriminatie. Door een heldere en transparante selectieprocedure te gebruiken met niet-discriminerende selectiecriteria. Vanaf 1 januari 2024 moet de verhuurder de werkwijze schriftelijk vastleggen, openbaar maken, aanpassen als dat nodig is en bekend maken bij eventuele werknemers.

De gemeente kan sancties opleggen als de verhuurder de regels negeert. Bijvoorbeeld een bestuurlijke boete. In het uiterste geval kan de gemeente zelf de woning in beheer nemen. 


Zie: Wijziging wetten en regels per 1 juli 2023 - Gemeente.nu

Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van gemeentelijke meldpunten ongewenst verhuurgedrag - Update 7 januari 2025

Slechts drie gemeenten in Nederland hebben nog geen meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Let op, per 1 juli a.s. bent u mogelijk geen ‘goed verhuurder’ meer! De nieuwe Wet goed verhuurderschap nader toegelicht