Wet goed verhuurderschap, wat houdt dit in

Wet goed verhuurderschap: dit zijn de basisregels:


  • Het vermijden van discriminatie; de verhuurder of tussenpersoon moet een transparante selectieprocedure hanteren
  • Intimidatie vermijden of voorkomen; het klinkt meer dan logisch, maar verhuurders of bemiddelaars moeten ver weg blijven van intimidatie. Voorbeelden hiervan zijn het onder druk zetten van huurders met een tijdelijk huurcontract of het weigeren van onderhoud aan de woning
  • Het hanteren van een redelijke waarborgsom; een redelijke waarborgsom hanteren; de waarborgsom mag niet hoger zijn dan 2 keer de kale huurprijs. Kortom; bij een kale huurprijs van € 1000,- mag een waarborgsom van maximaal € 2000,- worden gevraagd.
  • De huurovereenkomsten moeten schriftelijk worden vastgelegd in een huurovereenkomst; ook om onderverhuur te voorkomen.
  • Er komt een informatieplicht; de verhuurder of bemiddelaar moet de huurder schriftelijk informeren over zijn rechten en plichten. Veel staat al in de huurovereenkomst, maar voor zaken die er niet in staan, moet de huurder goed geïnformeerd worden. Denk aan de betalingsverplichting van servicekosten, contactgegevens van de gemeente, etc.
  • Beperken van de servicekosten; servicekosten mogen geen verdienmodel zijn, daarom moet het bedrag worden beperkt.
  • Het verbieden van dubbele bemiddelingskosten; dit is al lang het geval, maar de gemeente kan op dit punt handhaven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van gemeentelijke meldpunten ongewenst verhuurgedrag - Update 7 januari 2025

Slechts drie gemeenten in Nederland hebben nog geen meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Let op, per 1 juli a.s. bent u mogelijk geen ‘goed verhuurder’ meer! De nieuwe Wet goed verhuurderschap nader toegelicht