Zo handhaaft de gemeente de regels uit de Wet goed verhuurderschap

Sinds de invoering van de Wet goed verhuurderschap hebben gemeenten meer bevoegdheden gekregen om ongewenst verhuurgedrag aan te pakken. Voor u als verhuurder betekent dit dat u aan strengere regels moet voldoen en uw verhuurpraktijken transparant en eerlijk moet inrichten. In dit tweede artikel over de Wet goed verhuurderschap bespreken we de belangrijkste aspecten van de gemeentelijke handhaving.

Meldpunt goed verhuurderschap

Vanaf 1 januari 2024 is iedere gemeente verplicht een meldpunt in te stellen voor ongewenst verhuurgedrag. Huurders, woningzoekenden en andere betrokkenen kunnen hier – desgewenst anoniem – melding maken van bijvoorbeeld intimidatie, onredelijke servicekosten of andere misstanden. De gemeente kan naar aanleiding van een melding besluiten om handhavend op te treden.

Let op: ambtenaren van de gemeente mogen in dit kader ook onaangekondigd langskomen bij een verhuurder of pand om te controleren of wordt voldaan aan de wettelijke en schriftelijke verplichtingen.

Handhavingsmaatregelen: de escalatieladder

Gemeenten maken gebruik van een zogenaamde escalatieladder bij het handhaven van de regels. De stappen daarin zijn als volgt:

  1. Waarschuwing – Bij een eerste overtreding ontvangt de verhuurder meestal een schriftelijke waarschuwing.
  2. Bestuursdwang of dwangsom – Bij ernstige of voortdurende overtredingen kan de gemeente ingrijpen of een dwangsom opleggen om het gedrag te stoppen.
  3. Bestuurlijke boete – Bij herhaalde overtredingen kan een boete worden opgelegd. In sommige gevallen kan de gemeente de naam van de overtreder openbaar maken.
  4. Beheerovername – Als uiterste maatregel kan de gemeente het beheer van de woning (tijdelijk) overnemen.

Lokale verschillen in handhaving

Naast de landelijke regelgeving kunnen gemeenten zelf aanvullende regels opstellen. Zo mogen zij een vergunningsplicht instellen voor het verhuren van woonruimte of verblijfsruimte aan specifieke doelgroepen, zoals arbeidsmigranten. Overtreding van deze vergunningsvoorwaarden kan leiden tot dezelfde handhavingsmaatregelen als hierboven beschreven.

Het is belangrijk dat u als verhuurder goed op de hoogte bent van zowel de landelijke regels als het lokale beleid in uw gemeente. Zorg ervoor dat u duidelijke huurovereenkomsten hanteert, eerlijke selectiecriteria gebruikt en huurders informeert over hun rechten. Zo voorkomt u niet alleen juridische problemen en boetes, maar draagt u ook bij aan een betrouwbare en transparante huurmarkt.

https://huurguard.nl/gemeentelijke-handhaving-wet-goed-verhuurderschap/

Reacties

Populaire posts van deze blog

Overzicht van gemeentelijke meldpunten ongewenst verhuurgedrag - Update 7 januari 2025

Slechts drie gemeenten in Nederland hebben nog geen meldpunt ongewenst verhuurgedrag

Let op, per 1 juli a.s. bent u mogelijk geen ‘goed verhuurder’ meer! De nieuwe Wet goed verhuurderschap nader toegelicht