Ook Westland kent nu digitaal meldpunt voor ongewenst verhuurgedrag
Inwoners van de gemeente Westland kunnen sinds begin juni melding maken van ongewenst gedrag door verhuurders via een nieuw digitaal meldpunt. De gemeente heeft het meldpunt opgezet om huurders laagdrempelig de mogelijkheid te bieden misstanden te melden.
Het meldpunt is onderdeel van de uitvoering van de Wet goed verhuurderschap, die op 1 juli 2023 is ingevoerd. Deze wet geeft gemeenten de mogelijkheid op te treden tegen ongewenst verhuurgedrag zoals intimidatie, discriminatie en het vragen van onredelijke kosten. Per 1 juli 2024 is daar de Wet betaalbare huur bijgekomen, die het verhuren van sociale en middenhuurwoningen boven de toegestane prijs verbiedt.
Meldingen
Tot nu toe is er één melding binnengekomen via het meldpunt, zo laat wethouder Van Staalduinen weten. "Vooral huurders in de particuliere sector zijn kwetsbaar", stelt zij. Via het meldpunt kunnen onder meer klachten worden ingediend over discriminatie, intimidatie, ontbrekende huurovereenkomsten, dubbele bemiddelingskosten en te hoge huurprijzen. De gemeente beoordeelt de meldingen en kan dan afhankelijk van de ernst waarschuwen, bemiddelen of handhaven.
Als meldingen buiten het gemeentelijk domein vallen, worden huurders doorverwezen naar bijvoorbeeld de Huurcommissie, een woningcorporatie of een juridisch loket. Halverwege juni start de gemeente met een publiekscampagne om het meldpunt onder de aandacht te brengen, onder andere via sociale media.
Van losse signalen naar meldpunt
De komst van het meldpunt volgt op eerdere vragen van D66 in de gemeenteraad. In oktober 2024 wees de partij op het ontbreken van een concreet meldpunt, terwijl gemeenten daar sinds begin 2024 wettelijk toe verplicht zijn. Destijds meldde burgemeester Arends dat signalen sporadisch binnenkomen via het algemene e-mailadres van de gemeente. Fractievoorzitter Benjamin Hofland van D66 verzocht om alsnog een concreet meldpunt in het leven te roepen, conform de verplichting. "Ik ben de laatste die onder verplichtingen uit wil", reageerde Arends.
Aan het eind van dit jaar informeert het college de gemeenteraad over het aantal meldingen, de aard van de klachten en de opvolging daarvan. Deze gegevens kunnen leiden tot aanpassing van het beleid.
https://wos.nl/nieuws/artikel/ook-westland-kent-nu-digitaal-meldpunt-voor-ongewenst-verhuurgedrag
Reacties
Een reactie posten
Heeft u vragen over de Wet goed verhuurderschap?