Kan de gemeente handhavend optreden indien in een huurovereenkomst dingen worden afgesproken die niet in lijn zijn met het huurrecht?

Kan de gemeente handhavend optreden indien in een huurovereenkomst dingen worden afgesproken die niet in lijn zijn met het huurrecht? 


Het gaat er eigenlijk om of de gemeente kan handhaven als er juridische onjuistheden in het huurcontract staan. Dat is niet het geval. In beginsel kan de gemeente daar niet op handhaven. Als er onjuistheden in het contract staan én de verhuurder deze vervolgens toepast/uitvoert in de praktijk dan zal de huurder naar de kantonrechter moeten stappen om zijn gelijk te halen. Dit is enkel anders als het zaken betreft die in de Wet goed verhuurderschap genoemd staan (denk o.a. aan een onjuiste borg, onjuiste servicekosten en het rekenen van dubbele bemiddelingskosten). Daarop kan de gemeente wel handhaven, mits die bepalingen ook daadwerkelijk door de verhuurder in praktijk zijn gebracht (en dus niet enkel foutief in het huurcontract vermeld staan). 

 

Kortom, op dit moment kan er qua gemeentelijke handhaving niet veel t.a.v. dit soort contractuele bepalingen. Wel zou deze huurder eventueel kunnen worden doorverwezen naar het juridische loket (of de webpagina’s op rijksoverheid.nl), om vast informatie in te winnen over de juridische juistheid van de verschillende bepalingen. De huurder weet dan wat zijn rechten zijn en kan zich beter weren in het geval de verhuurder daar uitvoering aan wil geven in de praktijk.  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Welke nieuwe regels voor verhuurders en verhuurbemiddelaars gelden vanaf 1 juli 2023?

Problemen met particuliere verhuurder melden bij de Gemeente Amersfoort